In de loop van je zwangerschap adviseren we je, naast de controles tijdens de spreekuren, over de verschillende onderzoeken die je kunt laten uitvoeren. Wij adviseren je hier over na de intake en in de loop van je zwangerschap, zodat jij kan bepalen wat je wel en niet wilt laten onderzoeken.
Bloedonderzoek
Bij de intake nemen wij bloed af voor onderzoek om te zien of je baby kans heeft om ziek te worden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar jouw bloedgroep en de rhesusfactor wordt bepaald. Ook wordt er op een aantal infectieziekten getest en controleren we jouw ijzer- suiker en vitamine D-gehalte. Het bloedonderzoek moet bij voorkeur voordat je 12 weken zwanger bent, plaatsvinden. Kijk op de site van het RIVM voor meer informatie.
Prenatale screening
Op dit moment kun je in Nederland kiezen voor 3 verschillende prenatale testen: de NIPT, de ETSEO en de SEO. De NIPT is een niet invasieve test (baby loopt hierbij geen risico) om te beoordelen of je een verhoogd risico hebt op een chromosomale afwijking bij je kindje (bv het syndroom van Down, Edwards of Patau). Dit onderzoek geeft een verhoogd risico aan, geen uitsluitsel. Mocht er een verhoogd risico uit de test komen, dan kan je ervoor kiezen om verder onderzoek te doen om zekerheid te krijgen: dit kan door middel van de vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Hierbij bestaat een zeer kleine kans op een miskraam. Lees meer op https://www.pns.nl/screening-op-down-edwards-en-patausyndroom/vervolgonderzoek
De ETSEO (13 weken echo) en de SEO (20 weken echo) zijn screenings echo’s, waar gekeken wordt naar evt lichamelijke afwijkingen bij je kindje. Meer informatie vind je bij de echo’s.
Nipt
NIPT betekent: Niet-Invasieve Prenatale Test. Dit is een bloedonderzoek waarbij bloed uit je arm wordt afgenomen. De NIPT onderzoekt erfelijk materiaal (DNA) van de placenta (moederkoek waarvan fracties in je bloed aanwezig zijn). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van je kindje. Het laboratorium kan zo onderzoeken of je een verhoogd risico hebt op een kindje met down-, edwards- of- patausyndroom. Je loopt geen risico op een miskraam als gevolg van de test. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap. Meer informatie over de NIPT vind je hier https://www.pns.nl/screening-op-down-edwards-en-patausyndroom/nipt-combinatietest/wat-is-nipt
Indien je wil, vertellen we tijdens het spreekuur meer over deze testen.
Extra onderzoeken
Tijdens je zwangerschap kan het voorkomen dat er redenen zijn om een extra (bloed)onderzoek te doen. We zullen dat met je bespreken en uitleggen waarom we dat nodig vinden.
Heb je zelf bepaalde klachten? Dan zijn wij het eerste aanspreekpunt. Bij mogelijke medische complicaties verwijzen wij je door naar het ziekenhuis. De gynaecoloog kan vaststellen of jij of je kindje een verhoogd risico lopen. Als dat niet het geval is, word je weer naar ons terugverwezen. Als er wél complicaties worden vastgesteld, blijf je verder onder controle bij de gynaecoloog. De bevalling vindt dan plaats in het ziekenhuis. Wij hervatten onze begeleiding na de bevalling tijdens je kraambed thuis.
Echo’s
Bij echoscopie wordt gebruik gemaakt van ultrageluid, hoogfrequente geluidsgolven, om een afbeelding van je baby, of misschien wel baby’s, te maken. Op deze manier worden de baby, en ook de organen, in beeld gebracht. Echoscopie kan op twee manieren worden verricht, uitwendig via de buik of inwendig via de vagina. In de eerste tien weken van de zwangerschap kan het voorkomen dat we vaginaal willen kijken, omdat de beeldvorming via de buik niet goed genoeg is en/of de baby nog te klein. Dit is voor de baby niet schadelijk! Het hartje luisteren we pas na 12 weken, zowel bij de echo als met de doptone. Bij de echo kan je het hartje wel al erg goed zien kloppen.
Wij maken de echo’s zelf in onze praktijk aan de Slotermeerlaan. Kijk hier voor uitgebreide informatie over ons echocentrum en de verschillende mogelijkheden en echo’s tijdens de zwangerschap.
Verloskundigcentrum Groei
Onze praktijk verzorgt de begeleiding tijdens alle facetten van toekomstige ouders. Van kinderwens, tijdens de zwangerschap en de bevalling, tot het kraambed. Neem contact met ons op voor al je vragen.
© Verloskundigcentrum Groei – Privacybeleid
Folders
Lees handige folders over zwangerschap, bevallen, echo’s en nog veel meer op de website van de Verloskundige!
Contactgegevens
Hoofdlocatie ‘de Honingraat’
Slotermeerlaan 103-G
1063 JN Amsterdam
Tel: 020 – 613 12 46
Spoed? Tel: 06 – 53 54 02 76
Bij geen gehoor: Tel: 020 – 592 38 54
Aanmelden
Zwanger of een kinderwens?
Voel je welkom om je aan te melden voor onze zorg. Dit kan via het telefoonnummer 020‑613 12 46.
Of schrijf je in!