1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Dit kan je niet voorkomen en je kan er ook niets aan doen. Een verdrietige gebeurtenis waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Wij staan voor je klaar om jullie ook in dit proces te ondersteunen. Mocht je vroeg in de zwangerschap bloedverlies hebben, dan wil dat niet altijd zeggen dat er een miskraam gaat optreden. Meld het ons altijd.
Wat is een miskraam
Als een zwangerschap voor de 16de week eindigt en je het vruchtje spontaan verliest, spreken we van een spontane abortus of een miskraam. Ook kan het gebeuren dat er bij de termijnecho gezien wordt dat het vruchtje is gestopt met groeien en het hartje niet meer klopt. Dan spreken we over een “missed abortion”.
Als je denkt dat je misschien een miskraam hebt of krijgt, mag je altijd contact met ons opnemen. Wij bespreken dan met jou waar je op moet letten, maken eventueel een afspraak voor een echo, bespreken je gevoel en maken samen met jou een vervolgplan. Je mag ons altijd op het spoednummer bellen. Je krijgt dan een van de verloskundigen aan de telefoon. Elke eerste dinsdag van de maand is er een avond voor mensen die een miskraam hebben meegemaakt en het fijn vinden hier nog over te praten. Dit wordt georganiseerd door deining.amsterdam.
Symptomen miskraam
De symptomen van een miskraam zijn (hevig) bloedverlies en krampende pijn in de onderbuik, als een flinke menstruatiepijn, die enkele uren kan aanhouden. De pijn kan uitstralen naar de rug en bovenbenen. Zeker niet elke buikpijn of elk bloedverlies betekent dat je een miskraam hebt of gaat krijgen.
Ervaar je klachten en ben je ongerust? Je mag ons altijd bellen!
Oorzaak van een miskraam
Een miskraam kun je niet voorkomen. Het gebeurt niet doordat je misschien ongezond geleefd hebt op het moment van de bevruchting of doordat je net gemeenschap hebt gehad. In 90% van de miskramen is een aanlegstoornis de oorzaak. Dit kan een fout zijn in de celdelingen, maar ook bijvoorbeeld een chromosomenafwijking. Er treedt dan een natuurlijk afstotingsmechanisme op: het vruchtje groeit niet verder en jouw lichaam stoot het af.
Herstel na een miskraam
Na een miskraam begint er een tijd van fysiek en ook emotioneel herstel. Stop je gevoelens niet weg, het is niet niks wat er is gebeurd.
Het kan soms zijn dat je lichaam het vruchtje niet (volledig) uit zichzelf afstoot. Als dit het geval is, bespreken wij met jou de mogelijkheden om het proces verder te helpen.
Lees hier uitgebreide informatie over de miskraam.
Informatie over verlies en rouw: deining.amsterdam
Verloren verwachting: steunpuntnova.nl
Aanmelden
Zwanger of een kinderwens?
Voel je welkom om je aan te melden voor onze zorg. Dit kan via het telefoonnummer 020‑613 12 46.
Of schrijf je in!
Verloskundigcentrum Groei
Onze praktijk verzorgt de begeleiding tijdens alle facetten van toekomstige ouders. Van kinderwens, tijdens de zwangerschap en de bevalling, tot het kraambed. Neem contact met ons op voor al je vragen.
© Verloskundigcentrum Groei – Privacybeleid
Contactgegevens
Hoofdlocatie ‘de Honingraat’
Slotermeerlaan 103-G
1063 JN Amsterdam
Tel: 020 – 613 12 46
Spoed? Tel: 06 – 53 54 02 76
Bij geen gehoor: Tel: 020 – 592 38 54
Folders
Lees handige folders over zwangerschap, bevallen, echo’s en nog veel meer op de website van de Verloskundige!