In Verloskundig Centrum Groei aan de Slotermeerlaan 103-G is ook een echocentrum gevestigd. Ariëtte van der Feen en Gaby Hermes zijn de echoscopistes en maken alle verloskundige echo’s tijdens jouw zwangerschap. In ons echocentrum staat persoonlijke benadering en kwaliteit centraal. We vinden het leuk om bij de gemaakte echobeelden veel uitleg te geven, en je mag daar ook altijd zelf naar vragen.
Je mag mensen meenemen tijdens de echo. Voor kinderen is het vaak lastig om geconcentreerd te blijven tijdens het onderzoek. Denk er van tevoren over na of je kinderen mee wilt nemen, want het kan soms erg afleiden.
Wat is een echo?
Bij echoscopie wordt gebruik gemaakt van ultrageluid, hoogfrequente geluidsgolven, om een afbeelding van je baby, of misschien wel baby’s, te maken. Op deze manier kunnen de baby, en ook de organen, in beeld worden gebracht. Echoscopie kan op twee manieren worden verricht, uitwendig via de buik of inwendig via de vagina. In de eerste tien weken van de zwangerschap kan het voorkomen dat we vaginaal willen kijken, omdat de beeldvorming via de buik niet goed genoeg is en/of de baby nog te klein. Dit is voor de baby niet schadelijk! Het hartje luisteren we pas na 12 weken, zowel bij de echo als met de doptone. Bij de echo kan je het hartje wel al erg goed zien kloppen.
De basis echo´s en echo’s bij een medische indicatie worden vergoed door je verzekering. Als je niet verzekerd bent, betaal je de echo zelf en krijg je een factuur mee.
Welke echo’s maken we?
Termijnecho
Vaak is de eerste echo die krijgt wanneer je zwanger bent de termijnecho. Deze echo heeft als doel om te bepalen hoe ver je zwanger bent. Om de exacte duur van de zwangerschap vast te stellen, wordt de baby van hoofd tot stuit wordt gemeten. Daarnaast kijken we natuurlijk of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling of van meerlingen, zoals een tweeling. Het beste moment voor de termijnecho is tussen de tien en de twaalf weken zwangerschap. Onder de tien weken gebeurt dit onderzoek via een vaginale echo. Kom voor een echo tussen de tien en veertien weken met een volle blaas.
Echo met medische indicatie
Tijdens de zwangerschap kunnen er verschillende redenen zijn om een extra echo aan te vragen. Dat kan zijn omdat de baby te snel of te langzaam lijkt te groeien, omdat er sprake is van een laagliggende placenta, bloedverlies of een andere reden. Soms kunnen er ook redenen zijn vanuit je vorige zwangerschap/kindje. De verloskundige zal dit tijdens het spreekuur met je bespreken en voor je regelen.
De 13 weken echo (ETSEO)
De 13-weken echo (eerste trimester structureel echo onderzoek/ETSEO) wordt uitgevoerd tussen 12+3 en 14+3 weken. Tijdens dit onderzoek wordt er naar structurele afwijkingen van het kindje gekeken. Met name de rug, de hersenen en de basale structuur van het hart is hierin belangrijk. Ook wordt er gekeken of het kindje 2 armen en 2 benen heeft.
De verloskundige zal al vroeg in de zwangerschap met je bespreken wat deze 13-weken echo voor jullie betekent. Je bent vrij om te kiezen de echo wel of niet uit te voeren. Belangrijk om te weten dat de 13-weken de 20-weken echo niet vervangt. Dus als je kiest voor de 13-weken echo, kan je ook nog steeds kiezen voor de 20-weken echo.
Er wordt tijdens de 13-weken echo niet naar het geslacht gekeken. Wanneer je graag een geslachtsbepalende echo wilt, kun je deze apart inplannen vanaf 14 weken. Dit wordt ook een pretecho genoemd.
In Nederland kan je alleen kiezen voor de 13-wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Aan de ene kant lijkt het goed om al vroeg in de zwangerschap te weten of het kind een ernstige lichamelijke afwijking heeft. Je hebt dan meer tijd voor extra onderzoek en om te beslissen wat je met de uitslag gaat doen. Aan de andere kant kan een vroege echo misschien ook zorgen voor extra onrust en onzekerheid. Meedoen aan de wetenschappelijke studie betekent dat de onderzoekers je gegevens mogen gebruiken. Je tekent hiervoor een toestemmingsformulier.
Meer informatie over de 13 weken echo vind je hier: https://www.pns.nl/13-wekenecho
De twintig weken echo (SEO)
In een uitgebreid gesprek vertelt je verloskundige je alles over deze echo. Wanneer je besluit om deze echo te laten maken, wordt er een afspraak gemaakt rond de 19-20 weken zwangerschap. Het doel van deze echo is om alle structuren van de baby te bekijken en eventuele bijzonderheden en afwijkingen te signaleren. Wanneer er bijzonderheden zijn, word je voor verder onderzoek doorverwezen naar het UMC Amsterdam (lokatie AMC).
Voor meer informatie zie: .https://pns.nl/20-wekenecho
De echo na plaatsing spiraal
Na het plaatsen van een spiraal, kun je ervoor kiezen om deze te laten checken mbv een echo. Deze echo wordt niet vergoed door de verzekeraar en kost 55 euro.
Meer informatie
Ben je nu zwanger of heb je een kinderwens? We zijn er voor jou.
Aanmelden
Zwanger of een kinderwens?
Voel je welkom om je aan te melden voor onze zorg. Dit kan via het telefoonnummer 020‑613 12 46.
Of schrijf je in!
Verloskundigcentrum Groei
Onze praktijk verzorgt de begeleiding tijdens alle facetten van toekomstige ouders. Van kinderwens, tijdens de zwangerschap en de bevalling, tot het kraambed. Neem contact met ons op voor al je vragen.
© Verloskundigcentrum Groei – Privacybeleid
Contactgegevens
Hoofdlocatie ‘de Honingraat’
Slotermeerlaan 103-G
1063 JN Amsterdam
Tel: 020 – 613 12 46
Spoed? Tel: 06 – 53 54 02 76
Bij geen gehoor: Tel: 020 – 592 38 54
Folders
Lees handige folders over zwangerschap, bevallen, echo’s en nog veel meer op de website van de Verloskundige!